Barbet






Wat is een barbet?



Uw aangepaste HTML hier toevoegen


De barbet

De barbet of Franse waterhond is een heel oud ras en vindt zijn oorsprong in de moerasgebieden van Frankrijk. Hij werd in de 16de eeuw al gebruikt voor de jacht op waterwild, zowel voor het opstoten als het apporteren. 

Door zijn sociale, stabiele en baasgerichte karakter wordt hij steeds vaker ingezet als therapie- en hulphond. Maar het is bovenal een fantastische gezinshond en geschikt voor veel hondensporten. Vooral jachttraining, speurtraining en agility zijn favoriet. Hij wordt graag betrokken bij alle gezinsactiviteiten en zal geen genoegen nemen met alleen “een blokje om”. De barbet houdt er niet van veel alleen te zijn. 

Zijn prachtige wollige krulvacht verhaart niet en heeft hypoallergene eigenschappen. Zijn vacht moet wekelijks worden geborsteld om klitten te voorkomen en moet ongeveer vier keer per jaar worden geknipt. 

Kortom een fantastische hond!



Een barbet aanschaffen, waarop letten!

Nadat je bewust gekozen hebt voor het ras barbet is het belangrijk een goede fokker te vinden. 


KOOP GÉÉN HOND VAN MARKTPLAATS EN LAAT JE NIET VERLEIDEN DOOR ZIELIGE PUPS EN LEUGENACHTIGE VERHALEN! Dit houdt de handel in zieke dieren in stand en de erbarmelijke omstandigheden die de ouderdieren moeten doorstaan. 


Belangrijk is dat de barbet een stamboom heeft van de Raad van Beheer, www.houdenvanhonden.nl. 

Stamboomhonden hebben specifieke eigenschappen en voldoen aan bepaalde gezondheidsonderzoeken zodat je weet dat de pup uit een goed nest komt. Alle Nederlandse stamboompups zijn herkenbaar aan chipnummer dat begint met 52814.  Je kunt op de website https://www.dutchdogdata.nl/Home/Search veel informatie terugvinden, zo kun je de stamboom bekijken maar ook zien welke gezondheidsonderzoeken er bij de ouderdieren zijn gedaan en de resultaten hiervan. Vul links bovenin barbet in en klik op zoeken.

Naast de gezondheidsonderzoeken is vooral bij de barbet ook het inteeltpercentage van belang! Inteelt wordt gezien als veroorzaker van veel aandoeningen die niet 1, 2, 3, aan het licht komen. Daarom zijn er regels om de inteelt te beperken. Een stamboomfokker dient zich hieraan te houden, maar hier wordt nogal eens ruim mee omgegaan. De Raad van Beheer adviseert een inteeltpercentage aan te houden van 5%. Dus let daarop. Er zijn stamboomfokkers die hier overheen gaan. Een goede fokker kan je hierover inlichten en voldoet aan een aantal voorwaarden:

-weet veel te vertellen over het ras.

-geeft graag advies en staat altijd klaar om je vragen te beantwoorden.

-geeft duidelijk informatie over de gezondheidsaspecten en de genetische achtergrond van het nest.

-helpt bij de keuze van de meest geschikte hond. Ga je er mee sporten, moet het een hulphond worden of wordt er gezocht naar een gezinshond? 

-uiteraard moet je altijd de moederhond kunnen zien voor, maar ook na, de worp van de pups. 

-geeft de gelegenheid de pups meer dan eens te bezoeken, zodat je ze beter leert kennen.

-de pasgeboren pups dienen op te groeien in een huiselijke omgeving. Zo doen de pups al vast allerlei indrukken op die nodig zijn om later uit te groeien tot een sociale hond. 

Informeer bij meerdere fokkers en kies de fokker waar een klik mee is.


Een goede fokker is ook kritisch en stelt zelf ook vragen. Een goede fokker wil er namelijk ook zeker van zijn dat de hond bij het juiste baasje terecht komt.

Wij geven je graag advies over een goede fokker bij jou in de buurt.


Een verantwoord gefokte stamboomhond is vaak iets duurder dan een hond zonder stamboom. Dit verschil is goed te verklaren. In de kosten van een stamboomhond zijn alle kosten inbegrepen zoals o.a. gezondheidsonderzoeken bij ouderdieren maar ook bij de pups, welzijn moederhond, keuze en begeleiding dekking en geboorte, goede socialisatie, eerste inenting, dierenpaspoort, nestcontrole RvB, DNA-afstammingscontrole, stamboom, chippen, enz.

Besef dat de aanschaf van een pup vanuit de puppyhandel goedkoop lijkt, maar vaak duurkoop is!




De barbet pup

De barbet is een intelligente en zeer leergierige hond. De opvoeding hoeft dus geen probleem te worden, mits de baas weet hoe hij zijn hond het best kan begeleiden en rekening houdt met de neiging tot eigenzinnigheid. De intelligentie van de barbet kan ook een nadeel zijn bij de opvoeding. De pup doorziet feilloos de zwakke plekken van de baas en zal deze dan ook zeker gaan (mis)gebruiken. De pup heeft een baas nodig die liefdevol, maar wel duidelijk is, consequent handelen is dan ook essentieel. Ga met de pup op puppycursus op basis van een positieve benadering. Een barbet pup is erg gevoelig en straffen geeft vaak het omgekeerde resultaat. Sluit jezelf aan bij een leuke kynologenclub. Let daarbij op wat de kosten zijn en wat je daarvoor krijgt. 


Bereid je voor op de komst van de pup. Maak je huis puppyproef, puppy’s zijn nieuwsgierig en gaan op ontdekkingstocht. Creëer een veilige slaapplaats, het is praktisch om hiervoor een bench te gebruiken. Zorg dat alle eerste hondenbenodigdheden zoals b.v. mand/bench, voer- en drinkbakje, riem en of tuigje, vachtverzorgingsbenodigdheden, speeltjes enz. in huis zijn. Voorkom dat pups kunnen uitglijden op een gladde vloeren.


Als de dag er is dat de pup gehaald wordt zorg dan dat er iets met de geur vanuit het nest mee gaat naar huis. Laat de pup rustig wennen aan zijn nieuwe huis en leg het speeltje of dekentje met de nestgeur op de slaapplaats van de pup. De pup zal rustiger slapen met iets herkenbaars in zijn buurt. 

Begin direct met zindelijkheidstraining. Na elk slaapje, maaltijd en na het spelen met de pup naar buiten en laat de pup rustig zijn behoefte doen waarna hij uitbundig moet worden beloond. Begin dag twee met socialisatie activiteiten, maar rustig aan, een pup heeft nog veel slaap nodig, ca. 18 uur per dag. Het gestel van de pup is niet volgroeid en mag daarom niet worden overbelast. Door overbelasting kan zelfs in een, in aanleg goede heup, HD ontstaan.

Wandel 15 minuten per keer. Doe er elke maand dat de pup ouder wordt 10 minuten bij. Als de pup heeft gespeeld laat hem dan rusten. Zet hem bijvoorbeeld in een hondenkar. Neem de kar ook mee naar het bos.

Training is: een goed begin is het halve werk.




Share by: