Slaaptekort
Slaaptekort bij honden - veel vaker dan gedacht, is de kern van gezondheid- en gedragsproblemen.
*
Honden zouden ons idealiter de hele dag moeten vergezellen: naar kantoor, joggen, slenteren door de stad, zwemmen, familiebezoek, enz. We plannen de dagen van onze honden volgens onze behoeften. Of ze worden verzorgd door iemand anders - tot 10 uur is niet ongebruikelijk voor werkende hondenbaasjes.
*
In veel gevallen heeft de hond nauwelijks de mogelijkheid om zijn eigen vrije tijd te nemen. Het is dus aan mens om te zorgen dat ze voldoende slaap krijgen. Maar wat betekent "voldoende"? "Gegevens over de activiteiten verdeling van wilde gedomesticeerde honden die door mensen zijn gevoerd, bijvoorbeeld in Italië, laten zien dat ze ongeveer 50-70% van de dag slapen en nog eens 50% van de rest alert zijn", legt gedragsbioloog U. Gansloßer uit. Wat voor de volwassen hond 17 uur slaap en nog eens 3-4 uur extra rust betekend. Zeker voor puppy's en senioren. Dus 20 uur slaap is niet ongebruikelijk voor een hond.
*
Maar hoe moet een hond deze slaap krijgen die hij nodig heeft met alle die activiteiten en evenementen?
*
"Na moe komt dom" - bij honden ziet het er niet veel anders uit: onevenwichtig, agressief, hyperactief, ongericht en zelfs lichamelijk ziek - dit zijn allemaal mogelijke gevolgen van slaapgebrek bij honden. Wat bij hondentrainers als gedragsstoornis wordt gemeld, is vaak terug te voeren op te veel activiteit en het daarmee gepaard gaande gebrek aan slaap. "Enerzijds, net als bij ons, een verzwakt immuunsysteem en een verminderd vermogen om leerinhoud op te slaan in het langetermijngeheugen. Aan de andere kant bestaat er ook een risico op echte hyperactiviteit", legt Gansloßer uit.
*
Voor honden die naar de dagopvang gaan is het dus meer dan belangrijk dat er specifieke rusttijden zijn en dat de honden 10 uur niet in actie komen, of ze dat nu willen of niet.
*
Om de fysieke en mentale gezondheid te behouden, is het belangrijk om het slaapgedrag van uw hond in de gaten te houden en indien nodig in te grijpen om dit te reguleren. Want na moe komt niet alleen dom maar vaak ook ziek.
Allemaal regeltjes .....
Iedereen die meedoet aan een activiteit loopt 't 'risico' om op een foto te komen die wij op de website en facebook zetten. Mocht je daar bezwaar tegen hebben dan horen wij 't graag.
Bij het insturen van foto's ga je er mee akkoord dat wij ze mogen gebruiken op facebook, instagram, de website, de barbetkalender etc. Als je dat niet wil moet je dat er duidelijk bij vermelden.