Vachtverzorging

Vachtverzorging bij honden


Elke hond heeft vachtverzorging nodig, onder meer om klitten of huidproblemen te voorkomen. Een kortharige hond kost weinig tijd, een langharige hond veel meer. Er zijn meerdere vachttypes, die elk weer een andere behandeling vergen. Je kunt veel zelf doen, maar voor het moeilijkere werk adviseren wij altijd een trimsalon in te schakelen.


Jong beginnen
Laat je hond eraan wennen dat je hem over zijn hele vacht aanraakt. Start daarmee als hij nog pup is. Begin met aaien over zijn rug en borst, breid uit naar kop en poten en aai hem eens over zijn buik. Doe dit regelmatig en kijk dan zo af en toe ook eens tussen zijn tenen, in zijn bek of in zijn oren. Is de hond eenmaal gewend, dan kun je gaan oefenen met borstelen. Heb je een hond die echt naar een professionele trimsalon moet, laat hem daar dan een paar keer ervaren dat de trimsalon een prettige plek is. Hij hoeft dan nog niet behandeld te worden, maar went zo wel alvast aan die plek.


Techniek en materiaal
Omdat er veel verschillende vachttypes zijn, adviseren wij je door een trimsalon voor te laten doen hoe je de vacht van je hond het beste kunt verzorgen. Dit geldt natuurlijk vooral voor mensen met een langharige hond, die bij verkeerde vachtverzorging last kan krijgen van klitten en/of huidproblemen. Er zijn veel verschillende borstels, kammen en harkjes op de markt. Ook hierover kan een professionele hondentrimmer je adviseren.


Plukken, knippen of scheren
Behalve honden die geborsteld moeten worden, zijn er ook ruwharige honden die in de ruiperiode geplukt moeten worden. Als je niet weet hoe dit moet, laat het dan aan een professionele trimmer over. Bij sommige rassen moet de vacht regelmatig worden geknipt of geschoren om klitten en vuilophoping te voorkomen. Ook deze behandeling kun je het beste aan een professional overlaten.


Hoe vaak borstelen?
Kortharige honden hoeven eigenlijk alleen in de ruiperiode – dus tweemaal per jaar, in april/mei en oktober/november – dagelijks geborsteld te worden. Borstel verder alleen om stof of zand te verwijderen. Honden met een lange, wollige of zijdeachtige vacht moeten regelmatig gekamd worden om klitvorming te voorkomen. Let bij langharige honden met hangoren ook op de haren in en achter de oren, in de oksels en op de achterpoten! Let bij alle honden ook op haren of viezigheid tussen de tenen: die kunnen pijnlijke obstakels worden die het lopen hinderen.


Wassen
Sommige honden – zeker langharige – moeten regelmatig gewassen worden. Dat geldt ook voor honden die makkelijk een sloot of poel in duiken, zoals Labradors. Wen je hond van jongs af aan om een bad of douche te ondergaan. Gebruik water of speciale hondenshampoo. Gebruik nooit shampoo voor mensen, dat is te agressief voor de hondenhuid! Voor langharige honden zijn er speciale anti-klitproducten te koop.


Trimsalon
Voor professionele vachtverzorging ben je aangewezen op een goede trimsalon met gediplomeerde trimmers. Wij adviseren een trimsalon te kiezen die is aangesloten bij de Algemene Belangenvereniging voor het Huisdiertoiletteerbedrijf (ABHB). Bij deze organisatie zijn circa 
900 trimsalons door heel het land aangesloten.


Meer lezen?
Voor meer uitgebreide informatie over correcte vachtverzorging bij je hond kun je bij onderstaande organisaties terecht.


Share by: