Snacks

Gedroogde hondensnacks zijn gezond


Gezond en natuurlijk, tegenwoordig wordt er veel bewuster gekeken naar voeding voor honden.

Menigeen BARF’t (Bones and Raw Food), voert NRV (Natuurlijke Rauwe voeding) of KVV (Kant en klaar Vers Vlees) of zoekt naar een betere kwaliteit brok met meer vlees, maar zonder graan en chemische conserveringsmiddelen. Daar past niets beter bij dan natuurlijk gedroogde snacks.

Er is een enorme keuze in natuurlijk gedroogde snacks. Dit zijn snacks waarbij het vocht is onttrokken waardoor het hard wordt en houdbaar. Puur natuur zonder toevoegingen. Is er helemaal niets aan toegevoegd? Nee, de snacks zijn 100% vlees, tenzij anders vermeld.

Waarschuwing: 


Pas wel op met snacks uit Azië, deze zijn besproeit met pesticiden tegen ongedierte. Je ziet het niet, maar het zit er wel op.


Voordelen van gedroogde snacks

• Gedroogde snacks zijn gezond,

• bevatten geen onnatuurlijke toevoegingen zoals geur-, kleur- of smaakstoffen,

• komen tegemoet aan de natuurlijke kauwbehoefte van honden,

• en zijn lang houdbaar zonder conserveringsmiddelen.


Welke soorten vlees worden gedroogd?

De meest bekende gedroogde snacks zijn de bullenpezen, deze zijn vrijwel in iedere dierenwinkel te vinden, maar de keuze is veel groter. De meeste snacks die verkrijgbaar zijn, zijn van het rund: gedroogde huid, oren, spiervlees, organen, nekken en staarten.

• Gedroogde huid, oren en staarten zijn hard, waardoor er langer kauwplezier is

• en spiervlees en organen zijn brosser waardoor deze weer ideaal zijn te gebruiken als beloning of tussendoortje.

Maar het blijft niet alleen bij gedroogde snacks van het rund. Wat dacht je van eend, fazant, gans, geit, haas, hert, kalkoen, kameel, kangoeroe, kip, konijn, lam, paard, schaap, struisvogel of vis?

Gedroogd varkensvlees

Veel dierenspeciaalzaken hebben gedroogde varkensoren en -snuiten in het assortiment, maar die speciaalzaken die voor een bewust assortiment kiezen vrijwel niet. De reden hiervan is dat honden vroeger konden overlijden aan de ziekte van Aujeszky door het eten van rauw besmet varkensvlees.


Geschikt voor eliminatiedieet

Snacks van de apartere diersoorten zoals eend, fazant, geit, haas, hert, kameel, kangoeroe, konijn, paard en schaap zijn ook heel erg goed te gebruiken bij eliminatiediëten. Vooral eend en paard worden hier veel voor ingezet. Zo kun je je hond dan toch iets lekkers geven tussendoor!


Foto v.l.n.r.: runderoren, bullenpezen, eendenvleugels


Top 5 populairste gedroogde snacks

1. Pens en long

2. Kophuid

3. Vleesblokjes, in verschillende diersoorten

4. Lamssticks

5. Runderhart


Wist je dat?

• Een bullenpees een stierenpiemel is?

• Paard een magere diersoort is en de snacks ook minder calorieën bevatten?

• Geit daarentegen heel vet is?

• Snacks met haren (bijv. kophuid en konijnenoren) de ultieme tandenborstels zijn?

• Honden die getraind worden met gedroogde snacks als beloning veel beter hun best doen?


Natuurlijke snacks zelf drogen

Je kunt ook zelf thuis aan de slag gaan met een voedseldroger. Deze zijn in diverse soorten verkrijgbaar, de Bomann is de meest bekende. Hierin kun je in principe alles drogen wat erin past, dus je kunt enorm variëren. Verser dan zelf snacks droger kan niet, vaak vinden honden dit daarom nog lekkerder dan de snacks die je in de winkel of online koopt.


Zelf gedroogde snacks bewaar je het best in een pot met rijst op de bodem. De rijst absorbeert het eventuele vocht wat toch nog achter is gebleven en voorkomt dat de snacks snel gaan schimmelen, uiteraard op een donkere plek bewaren.


Zijn er ook nadelen aan het zelf drogen van snacks?

1. De voorbereiding, het proportioneren van hetgeen wat je gedroogd wilt hebben kost veel tijd    en betekent vaak veel geknoei

2. Het drogen van de snacks kost heel veel tijd, soms wel meer dan 30 uur

3. De geur kan heftig zijn, daarom gebeurt het drogen veelal in de schuur

4. Daar al het vocht uit het product wordt onttrokken houd je veel minder over na het drogen

5. Als je niet goed genoeg droogt kunnen de producten snel gaan schimmelen




Een ander lekker tussendoortje

Geef uw hond een rauw bot. Het is goed uw hond af en toe een rauw bot te geven voor het bevredigen van de kauwbehoefte. Daarnaast heeft het kauwen van botten een reinigende werking en helpt tandsteen te voorkomen.


Bron: Medpets


Share by: