Gebitsverzorging
Wist je dat 6 op de 10 honden last hebben van gebitsproblemen?
Tandverzorging helpt gebitsproblemen te voorkomen. Een goede gebitsverzorging bestaat uit een goede voeding én tandenpoetsen. Heeft je dier aanleg voor gebitsproblemen? Dan kunnen de speciale Dental dieetvoedingen een oplossing zijn. Deze speciale brokjes zorgen enerzijds door de breukgevoeligheid van de brok waardoor tijdens het kauwen de aanwezige tandplak op de tanden verwijderd wordt en anderzijds ook op het feit dat ze veel minder de neiging hebben om bij het kauwen te verkruimelen, waardoor er minder kruimels op en tussen de tanden achter blijven.
Sommige voedingen die de tandverzorging ondersteunen kunnen ook eventuele toevoegingen bevatten die calcium complexeren of een antibacteriële werking hebben om de vorming van tandplak en tandsteen te verminderen. Naast een dental dieet zijn ook rauwe vleesvoedingen een goed alternatief en hebben ze een duidelijk een positief effect op de gezondheid van het gebit.
Goede gebitsverzorging is super belangrijk voor de gezondheid van jouw hond. Een veel voorkomend gebitsproblemen is tandplak. Dat klinkt misschien onschuldig, maar tandplak kan zich weer ontwikkelen tot problemen zoals tandsteen, een stinkende adem en een tandvleesonsteking.
Bij een ernstige tandvleesonsteking kunnen tanden los komen te zitten of zelfs uitvallen. Daarnaast kunnen de bacteriën via het bloed bij belangrijke organen zoals het hart, de lever en nieren ontstekingen en infecties veroorzaken. Dit soort problemen wil elke dierenvriend natuurlijk voorkomen!
Gebitsreiniging is dagelijks van belang voor jouw viervoeter, net zoals de juiste voeding en voldoende beweging dat is! De beste dagelijkse gebitsreiniging vind je in de natuur, namelijk door jouw hond lekker te laten kauwen en kluiven op een goede kauwstaaf. Een hond heeft namelijk een natuurlijke kauwbehoefte. Door te kluiven en de tanden langs een kauwstaaf te schrapen reinigt de hond zijn gebit én maakt hij tegelijkertijd endorfine aan, wat zorgt voor een gelukkig en ontspannen gevoel.
Naast de gebitsreiniging met natuurlijke kauwmomenten, is het poetsen van de tanden van je hond een hele goede aanvulling! Bovendien heeft tandenpoetsen naast gebitsverzorging nog 3 andere handige voordelen:
Als jouw viervoeter gewend is aan gebitsverzorging en het aanraken van de bek en tanden, kan jij of de dierenarts hem beter behandelen wanneer dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een gebroken tand, of wanneer er toch wat tandsteen ontstaan is dat je moet wegkrabben.
Als jouw hond zijn bek makkelijk laat aanraken, is het vaak ook eenvoudiger om medicatie te geven, zoals een pil. Fijn voor jou én jouw trouwe vriend!
Eet jouw viervoeter alles op wat los en vast zit als jullie genieten van een wandeling? Als jouw hond gewend is aan gebitsreiniging kan je goed bij zijn bek en dus ook makkelijk iets eruit halen, zoals dat boterhamzakje dat hij weer eens heeft gevonden tussen de struiken.
Wanneer begin je met tandenpoetsen bij je hond?
Het beste is als je jouw hond zo vroeg mogelijk laat wennen aan gebitsreiniging. Helemaal goed is als de fokker al begint met het aanraken van de bek! Zelf kan je meteen in de eerste socialisatie fase, van 8 tot 12 weken, aan de slag met oefenen. Je hoeft niet direct de tanden te poetsen van jouw pup, maar kan hem wel stapsgewijs laten wennen aan het aanraken van de bek en tanden. Maak gebitsreiniging een onderdeel van de algemene training!
Hoe kan je het beste de tanden poetsen van je hond?
De eerste en belangrijkste tip: hou de training leuk! Beloon je hond als het goed gaat en maak de trainmomenten niet te lang. Wist je dat honden leren door snel en vaak te herhalen? De spanningsboog van de hond is daarbij niet zo groot. Na vier keer herhalen is de focus vaak wel op. Vier keer goed oefenen werkt beter dan wanneer je er een te lange sessie van maakt, waarbij je pup of hond zijn concentratie (en het plezier) kwijt is.
Er zijn verschillende soorten hondentandenborstels op de markt. Je hebt daarnaast ook speciale tandendoekjes die je om je vinger kan doen. Iedere hond is anders en heeft zijn eigen voorkeuren. Probeer dus vooral uit wat jouw viervoeter het fijnste vindt!
Gebruik liever geen tandpasta voor mensen. Fluoride is namelijk giftig voor honden!
Je hebt speciale, veilige honden tandpasta’s.
Een rustige opbouw van de training werkt het beste en is het fijnste voor jouw trouwe vriend. Het doel is dat de hond een positieve associatie krijgt met het aanraken van de bek en het tandenpoetsen. Geeft je hond aan dat hij het niet fijn vindt? Probeert hij bijvoorbeeld weg te komen, of zijn hoofd weg te trekken? Doe dan gewoon een stapje terug. Dat is helemaal niet erg! Je kan de training bijvoorbeeld opdelen in deze stappen:
Laat je hond wennen aan dat je zijn kop mag vasthouden. Hou deze eerst kort vast en voer de duur langzaam op. Beloon hem natuurlijk als je hond zijn kop goed stilhoudt en ontspant.
De volgende stap is om jouw hond een keer de tanden te laten zien door de lippen rustig op te trekken.
Oefen vervolgens met het openen van de bek. Gaat dat goed? Ga dan een stap verder en raak ook de kiezen en tanden aan.
Introduceer vervolgens de tandenborstel. Hou de tandenborstel eerst kort bij de tanden en bouw dit op naar tandenpoetsen. Je hoeft niet het hele gebit te poetsen. De buitenkant van de tanden verzamelen tandplak en kan je het beste poetsen. De binnenkant van de tanden wordt vanzelf schoon door de tong van je hond.
Wennen aan het tanden poetsen gaat het makkelijkst bij puppy’s, maar ook oudere honden kunnen dit prima leren! Laat jouw volwassen hond het tandenpoetsen niet goed toe? Begin dan net als bij een puppy bij stap 1 en bouw het tanden poetsen heel rustig op.
Hoe vaak moet je de tanden poetsen van je hond?
Liefst dagelijks maar minstens 1 a 2 keer per week.
Bron: Medpets
Allemaal regeltjes .....
Iedereen die meedoet aan een activiteit loopt 't 'risico' om op een foto te komen die wij op de website en facebook zetten. Mocht je daar bezwaar tegen hebben dan horen wij 't graag.
Bij het insturen van foto's ga je er mee akkoord dat wij ze mogen gebruiken op facebook, instagram, de website, de barbetkalender etc. Als je dat niet wil moet je dat er duidelijk bij vermelden.